Struikelstenen in Muziek

Struikelstenen in Muziek

Foto Herman Broers

Naar aanleiding van een facebook bericht van auteur/biograaf Herman Broers over het leggen van de struikelsteen op 12 oktober 2019 voor verzetsman Jo Leo Snoep, ontstond bij mij de gedachte om de verhalen achter de Kamper struikelstenen om te zetten in muziek. In mijn optiek beklijft muziek beter dan geschreven woord en raakt het een diepere emotie.

Om dit project gestalte te geven is een stichting opgericht en zijn eerste subsidies toegekend. Extra informatie over het project is bij mij op te vragen. Lees hieronder het artikel dat in December 2019 in De Brug verscheen.


Liedjes struikelstenen verankeren herinnering oorlog in geheugen

KAMPEN – Struikelstenen griffen de herinnering aan oorlogsslachtoffers van de nazi’s in ons geheugen. Een andere manier om ons mee te voeren naar de plekken en momenten van toen is muziek. Marco Hulsebos bedacht het idee om liedjes te maken over de 22 locaties in Kampen waar je in de straat ingemetselde struikelstenen (stolpersteine) vindt. Hij nodigt muzikale stadgenoten uit zich bij hem aan te sluiten.

De stichting Stolpersteine Kampen heeft dit idee positief ontvangen. Ook schrijver en uitgever Herman Broers is enthousiast. Het was door een post op de Facebookpagina van Broers over een van de slachtoffers dat Hulsebos op het idee werd gebracht. Met 75 jaar bevrijding in het vooruitzicht vindt Hulsebos (zelf muzikant en ondernemer) het een goed moment op stil te staan bij de waanzin van de oorlog en de slachtoffers te gedenken. Daarnaast is het een eerbetoon aan de bevrijders.

Hulsebos heeft in zijn muzikale netwerk al een aantal muzikanten bereid gevonden mee te doen. Goede tekstschrijvers en componisten die nog mee willen doen, zijn daartoe echter van harte uitgenodigd. “Het eerste doel is om aan 22 tekstschrijvers en componisten te komen”, zegt Hulsebos. “Daarna gaan we een avond beleggen waarbij deelnemers de vraag krijgen ‘tot welk nummer zij zich aangetrokken voelen’.”

Mix

Bij de verdeling van nummers streeft Hulsebos naar een goede mix. “Het onderwerp is heel ernstig. Daar kan je geen hoempa-pa-muziek voor schrijven. Van de andere kant is het zo dat de mensen om wie het gaat tot aan het moment dat de oorlog uitbrak en ze slachtoffer werden vaak mooie, interessante, levens hebben geleid. Een up tempo-nummer of bijvoorbeeld intense en opzwepende Israëlische muziek kunnen daarom net zo goed. We moeten er voor waken dat we straks niet alleen maar 22 ballads hebben.” En soms zit er een verhaal tussen dat zelf al de richting aangeeft. Hulsebos: “Een van de slachtoffers speelde klarinet. Dat mag in het nummer dan niet ontbreken.”

Stolpersteine is een mondiaal kunstwerk van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de nazi’s, zowel Joden, Roma en Sinti. De stenen met daarop de namen van slachtoffers van het naziregime worden gelegd in de straat op de plek van de voormalige woning (woonlocatie) van diegenen om wie het gaat. Deze stolpersteine, in Nederland dus vaak struikelstenen genoemd, zijn inmiddels in veel Europese steden gelegd. In Kampen liggen er meer dan 50 stenen op 22 locaties ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Joden en verzetsmensen.

Melodie

Straks zijn er dus ook liedjes waarvan de melodie zich verankert in het geheugen. Als de liedjes er eenmaal zijn, is het de vraag wat je daar allemaal mee kunt. Je kunt ze op de locaties ten gehore brengen, maar Hulsebos denkt ook aan een muzikale avond waarop ze allemaal te horen zullen zijn. Hulsebos: “Dat is echter van later zorg. Eerst moeten we voldoende schrijvers en componisten hebben. Overigens hoeven de schrijver en de uitvoerende muzikant niet dezelfde te zijn.”

Hulsebos is nog op zoek naar sponsoren en denkt aan het opzetten van een crowdfundingsactie. “Voor de duidelijkheid: De liedjesschrijvers krijgen niet betaald. Je doet mee vanwege het goede doel. Wel zitten we met bijkomende kosten als het huren van een studio. We willen namelijk wel dat de opnames top zijn. Het gaat over een serieus en heel belangrijk onderwerp. Mag het dan alsjeblieft goed zijn? Mensen die willen meedenken en helpen om het plan verder te brengen als Kamper project ontmoet ik graag”, besluit Hulsebos.

Potentiële tekstschrijvers, songwriters en Kampenaren die het doel willen steunen, in welke vorm dan ook, kunnen een mail sturen naar info@marcohulsebos.nl

Artikel